FANTOMENLEGENDEN

Legenden uppstod en dag för över 460 år sedan, 1536, då ett brittiskt handelsfartyg blev angripet av Singhpirater i farvattnet utanför Bengali. I en våldsam strid dödades hela fartygets besättning och skeppet sjönk. Enda överlevande var en man som spolades iland i Bengalibukten. Det var kaptenens son, Christopher Walker som hade sett hur piraterna mördade fadern. Det vänliga pygméfolket Bandarerna hittade honom på stranden och tog hand om honom tills han blev frisk igen.

Några dagar senare när Christopher gick längs stranden hittade han Piratledarens döda kropp som flutit iland. Han väntade tills gamarna hade gjort sitt och bara skelettet återstod. Då vid sin faders mördares dödskalle svor han DÖDSKALLEEDEN.

"Jag svär att ägna mitt liv åt att bekämpa sjöröveri, grymhet och orättvisa -mina efterkommande skall följa mig".

Därmed blev han den förste Fantomen - Den vandrande vålnaden - Mannen som aldrig kan dö - men han kallade sig "Hämnaren" i början. Bandarerna blev befriade från slaveriet hos Wasakastammen av den förste Fantomen och har sedan dess tagit hand om honom och de är de enda av djungelfolken som känner till traditionen.

Några andra av Bengalis stammar är Llongo (de är näst talrikast, påstås ha tur och har som symbol en tvåhövdad tjur), Wambesi (är största stammen och föder upp nörkreatur), Tez (är djungelns guldsmeder), Touganda (pärlfiskare av polynesisk härstammning), Oogaan (de är viskande skogens väktare och känner till gyllenträets hemlighet) och Mori (ett fiskarfolk som förser djuren på ön Eden med mat).

Den förste Fantomen blev även dubbad till riddare av Johannitorden.

Idén till dräkten med den åtsittande huvan och masken fick Fantomen från Wasakafolkets demongud, men det var bandarerna som vävde det speciella tyget åt honom till dräkten.

Den nuvarande Fantomens mor heter Maude.

Ibland använder Fantomen "Fantomenexpressen" (en flotte) för att ta sig till Morristown.

Gandor är en fågel som enligt legenden sover i en vulkan.

Fantomen har vid flertalet tillfällen varit i Sverige. I nummer 10 1995 var han tex. i Uppsala och i nummer 26 1987 besöker Fantomen det kungliga slottet i Stockholm.

HEM

Uppdaterades 2018-01-01.

© 1999/2018, King Features Syndicate Inc./distr Bulls.

Bakgrunden är gjord av Ivan Pedersen och publiceras med tillstånd av honom.